BLACK WEDNESDAY 8 MEI 2013, STADIUM KELANA JAYA
BLOG INI DI"HITAM"KAN MULAI HARI INI

Berita

Saturday, August 27, 2011

JPN tak cukup kakitangan ke? atau memang perangai orang kerajaan macam ni?

Aku bukan la anti sangat dengan pegawai2 atau staff2 yang dapat kerja dengan kerajaan ni. tapi setiap kali aku pandang dorang. aku dengar je orang tu keje kerajaan, memang aku meluat betul. tak tau la kenapa. mungkin jelous sebab aku tak ada kelayakan yang setaraf dengan dorang. kelulusan aku tak sertanding dorang, sebab tu tak leh keje dengan kerajaan. itu kalau ikut sangka baik aku la.

Tapi kalau ikut sangka tak baik aku memang invironment keje kerajaan ni "lembab" "malas" "suka enjoy" "lambat" "perabis duit", "suka tukar kereta". Kemudahan bertimbun2 pun masih kata itu tak cukup, ini tak cukup,

Balik kat citer JPN ni. ari tu SPR kata JPN tak update. kenapa? tak ada orang nak update ke?, tak cukup staff? staff malas buat keje? nak kena ketuk baru nak gerak?. banyak cuti? bisnes kat ofis sampai keje tak siap?. kalau staff JPN tak reti nak buat keje. nak semak balik senarai semua. tak reti nak update. berenti je la wei.. ramai lagi orang nak buat keje.. baik ambik orang2 PAS tu ha. dah tentu dapat detact mana yang tak update lagi. kalau PAS tak hilite tak tau la bila lagi nak buat keje. Dah la nak dapat keje dengan JPN bukan main payah. (kalau ikut saluran yang betul). boleh blahhh laaa... sekarang ni dah kantoi nak menipu pulak.


Status nama 'jarang didengar' berubah
Harakahdaily   
KUALA LUMPUR, 26 Ogos: Dewan Pemuda PAS hari ini membongkar lagi keraguan dalam daftar pemilih Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

Terbaru, Timbalan Pengerusi Pemulihan Demokrasi & Mobilisasi, Mohd Adram Musa terdapat perubahan status terhadap nama 'jarang didengar' yang ada dalam senarai SPR tetapi tiada dalam rekod Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) yang didedahkan mereka sebelum ini.

Individu tersebut adalah Jumaayah Binti Alus yang kini namanya sudah ada dalam rekod JPN.
Pada 22 Ogos lalu, pengerusi Pemulihan Demokrasi & Mobilisasi, Suhaizan Kaiat mendedahkan lima nama unik yang jarang didengar dan mempunyai dua nombor kad pengenalan berbeza.

Nama-nama tersebut seperti berikut:

1. Jumaayah Bin Alus. Identiti ini mempunyai dua kad pengenalan iaitu 511122105834 dan 511122105754. Kedua-duanya dibezakan pada digit ke-10 dan ke-11.

2. Sainam Binti Tukisan: Identiti ini mempunyai dua kad pengenalan iaitu 500307105490 dan 500307105474. Kedua-duanya di bezakan pada digit ke 11 dan 12 sahaja.

3. Katimah Binti Kadni: Identiti ini mempunyai dua kad pengenalan iaitu 500808015282 dan 500808015290. Kedua-duanya dibezakan oleh digit ke-11 dan ke-12

4. Nesam Banu Bt Mohammad Fahmi: Identiti ini adalah pengundi pos. Nombor tenteranya adalah T373594 dan T375594. Kedua-dua nombor tentera ini dibezakan pada digit ke-4 sahaja.

5. Lanuddin Bin Ngah Mat Nasir: Identiti ini adalah undi pos dan memiliki dua nombor keanggotaan polis iaitu RF107781 dan RF107881. Kedua-dua nombor keanggotaan ini dibezakan pada digit ke-6.

Selain itu, ada di antara mereka termasuk nama Jumaayah Binti Alus hanya ada dalam senarai SPR dan tiada dalam rekod JPN.

Bagaimanapun statusnya hari ini telah bertukar dan kini MyKadnya wujud dalam rekod JPN apabila disemak menggunakan salah satu nombor kad pengenalannya iaitu 511122105834.

"SPR dan Jabatan  Pendaftaran  Negara (JPN) didesak  membersihkan  Daftar  pemilih  terlebih  dahulu  sebelum menunding  jari  kepada  pihak  lain.

"Apa  yang  jelas SPR  hanya cuba melepaskan  diri  dengan  menyalahkan  JPN ,dari siri pendedahan yang telah  dibuat  oleh Dewan  Pemuda Pas  Malaysia," ujar Adram.
Selain itu, beliau juga turut mendedahkan enam lagi nombor kad pengenalan yang didakwa ada dalam senarai SPR tetapi tiada dalam rekod JPN.

Nombor kad pengenalan tersebut adalah seperti berikut:
1. 790924145621
2. 750612105026
3. 620826086291
4. 850709146543
5. 850706145967
6. 651105105087

Sehubungan itu, beliau mendesak SPR membersihkan senarai daftar mereka terdahulu sebelum menyalahkan pihak lain yang mendedahkan perkara tersebut.

"Saya  tidak  tahu  berapa lama  data ini  boleh  bertahan sebelum  ditukar  statusnya. Tidak salah  jika  rakyat  membuat  pelbagai  tafsiran  dengan  keadaan seperti ini," katanya.

No comments:

Post a Comment

Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Twitter

Dari Blog Pemimpin