BLACK WEDNESDAY 8 MEI 2013, STADIUM KELANA JAYA
BLOG INI DI"HITAM"KAN MULAI HARI INI

Berita

Wednesday, May 18, 2011

Komen Pasal Kaedah kenaikan pangkat guru, semua gembira giler..

Nampaknya semua orang sedang bergembira dengan pengumuman kaedah baru kenaikan pankat guru-guru. Semua guru sedang meraikan dengan penuh kesyukuran pengumuman yang dibuat oleh PM dan TPM yang perihatin. keh keh keh..

tak percaya tengok la komen-komen mereka bila meluahkan kegembiraan. kah kah kah...

http://perkhidmatanpelajaran.blogspot.com/2011/05/guru-akan-nikmati-5-kaedah-kenaikan.html

http://cuepacs.blogspot.com/2011/05/kaedah-baru-kenaikan-pangkat-bantu-jati.html

http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Guruakannikmati5kaedahkenaikanpangkat_PM/Article/index_html

Panjang lebar kaedahnya aku pun susah gak nak paham mana yang naik mana yang tak naik..
cuma guru-guru dan kakitangan awam je yang mudah paham tu.. gred ape ke semua tu..

Ayat-ayat manis dari laporahn Utuseks Malam siang seperti di bawah

Berita baik untuk guru: Kaedah baru kenaikan pangkat
16/05/2011 3:46pm

OLEH SAIFUL HAIZAN HASAM
KUCHING 16 Mei – Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan kaedah baru kenaikan pangkat khusus kepada guru dengan mengkategorikan mereka mengikut empat lapisan jawatan iaitu Guru Biasa, Guru Kanan, Guru Wibawa dan Pendeta Guru.
Katanya, empat lapisan jawatan itu akan membolehkan peningkatan ke gred yang lebih tinggi berdasarkan kecemerlangan.
"Melalui konsep Guru Wibawa dan Pendeta Guru ini, laluan kerjaya guru dalam bidang pengajaran dan pembelajaran akan diperluaskan sehingga mencapai ke Gred 54 dalam tempoh perkhidmatan 25 tahun dengan memenuhi tahap kecemerlangan serta syarat-syarat lain yang ditetapkan Lembaga Kenaikan Pangkat Perkhidmatan Pendidikan," katanya dalam rakaman video yang ditayangkan pada sambutan Hari Guru Kebangsaan, di sini hari ini.
Perdana Menteri mengumumkan, semua guru yang menunjukkan kecemerlangan terkemuka mutunya seperti ditetapkan oleh Lembaga Kenaikan Pangkat Perkhidmatan Pendidikan boleh mencapai Gred Khas C dan ke atas sebelum bersara.
Katanya lagi, bagi guru-guru yang tidak dinaikkan pangkat ke Gred Khas, mereka masih berpeluang menikmati pergerakan gaji tahunan.
"Untuk ini, kerajaan bersetuju menambahkan lagi jawatan Gred Khas C bagi laluan pengajaran dan pembelajaran sebanyak 100 peratus dengan menambah sebanyak 72 jawatan berbanding 36 jawatan sedia ada di bawah konsep Guru Wibawa dan Pendeta Guru," katanya.
Najib juga mengumumkan, kerajaan bersetuju menaikkan gred jawatan semua pengetua sekolah menengah Gred DG48 ke Gred DG52 yang melibatkan 1,228 jawatan.
Katanya, semua guru penolong kanan (GPK) pentadbiran, hal ehwal akademik dan kokurikulum sekolah menengah Gred DG44 dinaikkan ke Gred DG48 dan ini melibatkan 6,585 jawatan.
"Seterusnya, semua GPK pentadbiran, hal ehwal akademik dan kokurikulum di sekolah rendah kluster dinaikkan dari Gred DGA32 ke Gred DGA34 yang melibatkan 99 jawatan," katanya. - Utusan

No comments:

Post a Comment

Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Twitter

Dari Blog Pemimpin